Is aardolie wel of niet huid-aardige olie?

15-01-2021

Dit mag dan wel een 🌿 natuurlijke olie zijn, zo aardig voor de natuur is die niet👎🏻. Als je die smeert op je huid, doe je die ook al geen plezier.😬

 

❌Aardolie is wel een natuurlijk goedje, maar niet duurzaam.

Aardolie is het resultaat van miljoenen jaren natuurlijke afbraakprocessen🌳🌲🐊🐢, wat het op zich al een kostbaar goedje maakt. Het is totaal irrationeel dat we dit maar blijven onbedachtzaam gebruiken of beter gezegd verspillen😳. Duidelijk dat we allemaal de verantwoordelijkheid dragen om er spaarzaam mee om te gaan. Allemaal wil zeggen elke persoon. 👪

Dit kun je heel makkelijk doen door bewust te kiezen wat je in huis haalt aan verzorgingsproducten. Lees dus zeker verder!

Ten tweede doorloopt aardolie in die🏭 raffinaderijen heel wat chemische en mechanische processen vooraleer het in vaten, flesjes of zakken op de consumentenmarkt komt. Na zoveel manipulaties vind ik dat er nog weinig natuurlijks is aan deze grondstoffen. Voor mij is dit hetzelfde verhaal als de 🍅🍆groenten op je bord. Wil je je groenten zo voedingsrijk mogelijk eten, dan zorg je tijdens de bereiding dat je er zo weinig mogelijk aan 'foefelt'. Klaar. Met de ingrediënten die in je huidverzorging zitten, wil je dezelfde kwalitatieve voedzame werking 💪🏻. Ja toch? 

En toch is aardolie een groot succes.

De verwerkingsprocessen zijn tijdens de industriële revolutie zo efficiënt geworden dat het een goedkope bron is geworden om te gebruiken voor voeding, verzorging, energie, kledij, huishouden, vervoersmiddelen, enz. Het is een 💶goedkoop middel met oneindig veel toepassingen en daarom populair.
☝🏻Dat iets populair is, kan nooit een reden zijn om het zelf zomaar te gaan gebruiken. Wees niet de volgzame koper die als 🐔een kip zonder kop gedwee de reclameverhaaltjes volgt. Voor je iets in je winkelkar dropt👛, denk na wat je precies in huis haalt. Want als je het product weg gooit in de vuilnisemmer is het verhaal van je aankoop nog niet afgelopen. Helaas is elke vorm van aardolie heel vervuilend  voor onze 🌿dierbare natuur eens het een afvalstof wordt. Nog een derde reden om er bewust en voorzichtig mee om te gaan.

👎🏻Producten afgeleid uit ruwe aardolie terug te vinden in cosmetica zijn:

Minerale oliën worden bekomen na sterke raffinage en zuivering van petroleum waardoor het als veilig wordt beschouwd voor gebruik door consumenten.
      (mineral oil, white mineral oil, white oil) Voor meer uitleg klik hier.

Parafine vloeibaar bij verhitting, vast bij kamertemperatuur
     (parafinum liquidum,paraffinparaffinum, liquidumparaffinum subliquidumliquid paraffinparafin oilisoparaffin)

Petrolatum = Vaseline

Andere
      propyleenglycol, propaan1,2diol, 2propanol, isopropanol,isopropylalcohol ISP, propylene glycol, oxybenzone, cera microcristallina, microcrystalline wax,       ozokerit, ceresin

Maar waarom is aardolie nu eigenlijk schadelijk voor je huid?

Waar ik eerst voor vreesde was dat dit 💀kankerverwekkende stoffen zou bevatten die door mijn huid in mijn bloedbaan binnendringen. Dat is het dus helemaal niet. Het gebruik wordt als veilig beschouwd (lees hier) Oef denk je dan. Maar er is wel degelijk een gevaar!

Minerale oliën (afgeleid product van aardolie zie boven) leggen een film -een ondoordringbaar laagje - op de huid. Alsof je een hele dag of misschien zelfs dagen zou rondlopen helemaal ingepakt in plasticfolie.😱 Een laag die het contact van de huid met de buitenlucht volledig afsluit, klinkt nooit goed. Net zoals strakke, vooral synthetische kledij ook nooit goed heeft gevoeld voor mij. Mijn huid reageert er meteen op met onaangename lichaamsgeuren als 📣waarschuwingssignaal. 😬

❄⛄💨 Wie zijn huid opzettelijk wil afsluiten voor weer en wind, bv. skiërs 🏂halen uit deze eigenschap natuurlijk hun voordeel. Deze minerale oliën kunnen beschadiging van de huid voorkomen of milderen. Voor enkele huidaandoeningen maken dermatologen zelfs dankbaar gebruik van deze eigenschap.  Hier hebben we het over een tijdelijk of kortstondig gebruik.⏳

‼ MAAR wie minerale oliën routinematig smeert, legt dus systematisch een laagje op de huid. Doordat het vocht niet meer kan verdampen doorheen de huid, blijft het in de bovenste huidlaag vastzitten. Dit zorgt voor een luiheid en verstoring in de natuurlijke werking er van. De huid krijgt de verkeerde signalen door en regelt de vet- en vochtbalans op een verkeerde manier. 🆘De processen in je huidlagen die zorgen voor aanmaak van lipiden en nieuwe huidcellen valt misschien zelfs helemaal  stil bij langdurig en veelvuldig smeren.
⛔Als je stopt met deze producten smeren, moet je je huid dus echt de tijd geven om hier van af te kicken en de fabriek weer aan het rollen te krijgen.

👍🏻Wil je zeker zijn dat je verzorgingsgoodie wel degelijk gemaakt is met de beste natuurlijke en/of huideigen vetstoffen zoek je naar een van deze in de lijst: 

💙Natuurlijke plantaardige...

  • teunisbloemolie (INCI = Oleum Oenotherae Biennis)
  • sesamolie (INCI = Oleum Sesami Indicae)
  • sheabutter (INCI = Oleum Butyrospermi Parkii)
  • macadamiaolie (INCI = Oleum Macadamiae)
  • jojobaolie (INCI = Oleum Simmondsiae Californicae)

 

💚Of naar deze 100% huididentieke vetstoffen:

  • glycerine (INCI = Glycerol) E422 ook als verdikkingsmiddel in voeding
  • glycerinewas (INCI = Glyceryl Stearate)
  • cholesterine (INCI = Cholesterol)
  • talgwas (INCI = Cetearyl Octanoate)
  • triglycerides (INCI = Caprylic/Capric Stearic Triglycerides)
  • fosfolipiden (INCI = Lecithin)