Alcohol is dat nu goed of net niet voor je huid?!

14-01-2021

Goede alcohol bestaat dus echt hé! Ik begreep het ook niet goed toen ik het de eerste keer las.🤓 Ik vertaal die chemische shiznit naar prakische richtlijnen voor jullie 👌

Alcohol kennen we dezer dagen vooral als weermiddel tegen het C-virus. We smeren er onze handen dagelijks mee in, telkens we in een winkel of werkplaats binnengaan. Tientallen systemen werden gefabriceerd opdat je deze gel makkelijk zou kunnen nemen. De ene keer al meer geslaagd dan de andere. Het gebeurt dat ik of mijn dochtertje een serieuze guts aan alcoholgel uit de pomp krijgen en dan smeren we onze handen samen in. Ecologisch tot aan de handgelpomp 😁. 

Alle gekheid op een stokje. Deze gel mag dan wel viruswerend zijn, het is schadelijk voor je huid. In desinfecteergel wil je een hoge concentratie, in je verzorgingsproducten allerminst! Alcohol werkt sterk huiduitdrogend en zit helaas ook in vele verzorgingsproducten. De ene al meer dan de andere. Enkele regels.

Bekijk goed de ingrediëntenlijst!

Als de fabrikant zijn gebruikers genegen is, dan heeft hij de INCI benamingen gebruikt en is de lijst redelijk transparant en bruikbaar. Meestal staat het letterwoord INCI tussen haakjes - (INCI) - genoteerd en zijn de benamingen in het Latijn. Als de fabrikant eigen benamingen gebruikt, dan is er kans dat deze een schadelijk ingrediënt wil verbergen onder een zelfuitgevonden term.

Wie zijn innerlijke chemicus los wil laten, vind hier een lijst met alle INCI benamingen met uitleg.

 

Schadelijke uitdrogende varianten:

Alcohol Denat of SD Alcohol Benzyl alcohol, Ethyl alcohol, Methanol, Isopropyl (Voor meer info lees hier)

Onschadelijke vettige varianten:

-cetyl, -cetearyl, -stearyl, -isostearyl, myristyl- en behenyl-, lanolin
Panthenol is de alchoholvorm van pantotheenzuur (vitamine B5), vaak aangeduid als provitamine B5. (Gekende merknaam Bepanthen)

VUISTREGELS voor alcohol in verzorgingsproducten:

  • Hoe eerder in het rijtje je de alcohol variant tegenkomt, hoe groter het aandeel er van in het totale product.
  • Is het een goede variant, dan is er geen probleem. Cetyl alcohol en cetearyl alcohol kun je vaak al vinden op de tweede plek op de ingrediëntenlijst, meestal na ‘aqua’. Schrik hier dus niet van en gooi deze producten niet rechtstreeks de prullenbak in. Deze vormen van alcohol zijn goed.
  • Lees je echter een schadelijke alcohol op de 2e plek dan zet je dit best terug in het rek en neem een andere uit het schap.
  • Als de alcoholische benaming echter in de staart van de rij staat, is er slechts een minimale hoeveelheid aanwezig. Deze werd dan wellicht toegevoegd om een andere stof er in te laten oplossen zodat die optimale werking heeft als verzorging

 

Handontsmetting bevat toch ook alchol?

Hoe zit het met de alcohol in desinfecteergels? Wel, je moet onthouden dat goede desinfecteergel steeds gemaakt wordt met min 80% ethanol of isopropanol. Aint no other way! Enkel deze alcoholsoorten garanderen het doden van onwenselijke bacterieën. (helaas ook sommige wenselijke,maar goed ander verhaal) Deze doen dus hun werk MAAR drogen ook je handen uit.🚩 Be aware. 
-->Hier vind je de richtlijnen die België opstelde voor goed werkende handgels. 

Tenslotte wil ik er nog bij vertellen dat alcohol wordt gewonnen uit gisting van natuurlijke suikers en dit een proces is dat duizenden jaren gekend en gebruikt is door de mensheid. Zoals je alcohol met mate moet nuttigen in je drank, moet je er ook bewust mee omgaan in je verzorgingsproducten.