Een artikel van Testaankoop slaat de lucht uit mijn longen!

20-12-2022

“De herbruikbare plastic zak van het type LDPE – het meest voorkomende type met opdruk van het supermarktlogo en meestal verkocht aan de kassa – blijkt de ‘groenste’ oplossing. Als je hem 1 tot 2 keer gebruiken, naargelang de zak uit gerecycleerd materiaal bestaat of niet, heb je de voetafdruk van deze zak al uitgewist.”

Wie deze titel en broodtekst leest -wat de meesten zullen doen - besluit dus: Ik koop bij elke boodschappentrip een herbruikbaar plastieken tasje en ik ben goed bezig voor onze planeet. Geroffel op de borst. Me good ecologist.

Wel, dit onderwerp ligt me nauw aan het hart en ik las het hélé artikel inclusief de details. Ik wil hier toch eens een boompje over opzetten si. Wat zij als nuances beschouwen, is voor mij toch redelijk doorslaggevend willen we onze planetfriendly lifestyle echt waarmaken.

Ten eerste is LDPE gemaakt van aardolie.

Zoals iedereen weet is aardolie een eindige voorraad, inherent niet duurzame grondstof. Deze zakken worden geproduceerd in en verscheept vanuit Azië (en die vaart op? Juist aardolie.) Ok, je kan de LDPE zakken recycleren. Dan zou deze zak een (theoretisch) oneindige grondstof zijn. MAAR ik wil wel eens de harde cijfers zien van percentage zakken die effectief in de juiste recyclagestroom raken. Zolang recyclage op huidig niveau blijft, kun je mij niet overhalen met deze grondstof.
Randopmerking in het artikel: “LDPE scoort niet goed in  categorie uitputting van minerale, fossiele en hernieuwbare bronnen”.

 

Ten tweede werd niet in rekening gebracht wat de impact is van alle zakken die niet gerecycleerd worden.

De aantallen die in het slechtste geval in de natuur terecht komen of naar het buitenland geschot worden (microplastics) en in beste geval in de restafvalstroom aka brandoven belanden (luchtvervuiling).  Deze 2 soorten vervuiling tasten de natuur, de dieren én de mensen aan! Elke ziel op deze planeet verdient een veilige en gezonde leefomgeving, nu en in de toekomst.
Randopmerking in het artikel: “ LDPE scoort niet goed in categorie menselijke toxiciteit, niet-kankerverwekkende effecten”

 

Ten derde gaat men er dus nog altijd van uit dat je voor je boodschappen tassen koopt die je na enkele keren weg gooit.

Met die mindset gaan we er niet raken. Niet tegen 2050 en zeker niet tegen 2030. Single use plastic wordt verbannen, maar die vervangen door ‘enkele keren gebruik’ plastiek zorgt alleen maar voor vertraging van het halen van onze doelen. En we zitten in een sprintwedstrijd hé mensen, niet in een duurloop. We hebben geen 2 eeuwen meer om deze mooie planeet leefbaar te houden voor onze kinderen. Het moet NU gebeuren, binnen dit decennium. We nemen vanaf morgen allemaal onze boodschappentassen van thuis mee naar de winkel. Maak er een gewoonte en routine van. Leg standaard tassen klaar in de auto. Voor élke winkel: bakker, supermarkt, wekelijkse markt, kledingwinkel, dagbladhandel,….

Helemaal akkoord dat er heel wat water wordt gebruikt voor mijn katoenen boodschappentas. Maar als ik die slechts 104 keer moet gebruiken om te compenseren voor de productie/transport van de LDPE dan is voor mij de rekening gauw gemaakt. In 1 kalenderjaar zit ik in no time aan die 104 keer én mijn tas gaat meer dan dat ene jaar mee. Als mijn katoenen zak onverhoopt in de natuur belandt? Dan duurt het geen 1000 jaar zoals de plastic zak die nanoplastics achterlaat maar een klein jaar en voor niemand schadelijke resten.

In mijn shop?

Ik mag met trots zeggen dat de meeste van mijn klanten hun eigen (fiets)tassen of dozen meehebben waar ik de spullen in mag steken. Anders krijgen ze van mij hun goodies in een kartonnen doos mee die ik hergebruik van de aankoopleveringen. Dat mijn klanten vanzelfspreken en best OK. Voor de webshop gebruik ik kartonnen dozen uit gerecycleerde grondstoffen. Helaas heb ik nog geen circulaire verzenddozen gevonden die transportbestendig zijn.

Welke tassen heb ik thuis?

Een box met prolypropyleen en katoenen tassen die ik over de jaren heen ‘verzameld’ heb. Toen de aankondiging kwam dat single use plastic verbannen zou worden was dit een populair promomiddel voor merken en supermarkten. Ik had de PP-tassen indertijd moeten weigeren maar was nog geen planeetbewuste consument. Nu ga ik ze gebruiken tot ze versleten zijn, maar nieuwe aanvaard ik niet meer. De katoenen tassen vind ik het leukst. Ze gaan mee in de was en plooien compact op in mijn handtas of rugzak.

 

Wat ik handig zou vinden om lokaal te shoppen….een pimped out trolley!

Als ik op lokale boodschappen vertrek te voet of met de fiets doe ik mijn rugzak en enkele andere tassen mee. Nochtans lijkt me die trolley wel handiger dan de kracht- en balanstoeren die ik doe met de volle tassen. Maar om een of andere reden heeft de trolley een omastempel voor mij. Wat is jullie idee?  Moest er een moderne up-to-date versie van die trolley op de markt komen, overwegen we die? Wel, de nieuwste shopping cruisers lijken toch al een stukje in de goeie richting. Vinden jullie niet?

 

Wat ik vooral wil duidelijk maken is dat élke tas een blijvende milieuimpact heeft en we niet zo lichtelijk mogen denken day het kopen van ‘de groenste tas voor je boodschappen’ een fiat geeft. Zoals het artikel zelf zegt: “de milieuvriendelijkste tas is vooral degene…die je niet koopt.” Couldn’t agree more

TestAankoop Carine Deschamps en Cécile Vrayenne


 Bronnen:

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/milieu/nieuws/milieu-impact-boodschappentassen

 https://www.test-aankoop.be/woning-energie/milieu/dossier/boodschappentassen/resultaten

 https://www.test-aankoop.be/woning-energie/milieu/dossier/boodschappentassen/wat-is-de-beste-zak-voor-jou