✅‘Zelfs op de laatste dag van de wereld ga ik nog bomen planten’ Zo ziet (geweldloze) rebellie eruit.

17-11-2020

Deze titel van zeronaut Wendy Wuyts klinkt als de manier waarop ik ook wel wil 💪meevechten voor onze natuur. (Wat een zeronaut überhaupt is, heb ik nog niet gevonden 🤔)

Ze schrijft een genuanceerd artikel over de link tussen verzwakte Vlaamse landschappen en de algemene gezondheid. Waarschuwende en bezorgde boodschappen in dit best lang artikel, maar ik vond ook sprankeltjes hoop en positiviteit. En dat is waar het mij om te doen is.

 

Bomen planten en blijven planten, tot er weer genoeg zijn op onze wereldbol. Stel je voor. De flora in al haar glorie herstellen.
Al was het maar voor mijn dochter, die tijdens onze zaterdagwandeling in de Langemarkse velden, glimlachend liep met haar armen wijd open en met fonkelende ogen zei “Hier voel ik me zo vrij”.
Dat schrijft Wendy Wuyts ook: genieten van en dankbaarheid voor de natuur.

One Health lees ik in de 3e alinea. Ken ik niet.
Na wat opzoeken, begrijp ik dat het doelt een betere balans te vinden tussen biodiversiteit, economie en gezondheid. Het is een serieus begrip geworden die steeds meer aandacht krijgt in de wetenschap, politiek en maatschappij. Sounds good to me dus graaf ik verder of dit in ons Belgenlandje ook gehoor krijgt. En jawel hoor!

Belgian Biodiversity Platform (biodiversity.be) is een Belgische poot van een werelds platform die onze beleidsmensen de nodige tools voor en praktische inzichten geeft in de wisselwerking tussen biodiversiteit en gezondheid. M.a.w. hun bevindingen zetten ze om in werkpunten voor het beleid, hopla.
Studies uitvoeren en gesprekken tussen de verschillende partijen zijn middelen voor de nodige verandering in onze Belgische mindset. Hoe meer strijders aan de goeie kant hoe liever, hoe ze zichzelf ook heten.
In een van hun ‘Positive Vibes’-videos die ik vind op de website van Belgian Biodiversity hoor ik de term foodmiles vallen. (Dit is een maatstaf voor de afstand die bv. ananas aflegt eer die in je lokale supermarkt raakt tegenover die van prei.) Dat hier in de toekomst rekening moet gehouden worden om de biodiversiteit van ‘het ananasland’ te bewaren en niet maximale verkoop ten koste er van, vind ik inderdaad een positieve wending.

Even belangrijk is om concrete acties op poten te zetten die de mensen weer dichter bij (hun) natuur brengen.

Zo was er de leuke social media-actie 30-30 van Bos+ dit voorjaar, waar mensen trots toonden dat ze wekelijks hun buurtbos in trokken. Deze actie zorgde voor meetbare resultaten "Het onderzoek toont nu aan dat zowel het energiepeil als de opgewektheid van deelnemers sterk en significant stijgen"

In Antwerpen werken artsen samen en brengen de boodschap ‘de gezondheid van mens en natuur verbeteren door duurzaam en respectvol gedrag te stimuleren‘ het land rond (ArtsenVoorDuurzaamheid)

Ook recent bv. in Poperinge, West-Vlaanderen, werd een Mulitmove boswandeling aangelegd dat na enkele weken al drukbezocht wordt door gezinnen. Het is hartverwarmend om te zien dat we, als mensen, in deze verwarrende tijden massaal ons gaan herbronnen en rust terugvinden in de natuur.


We waarderen het belang van die bomen, bloemen en weides voor ons welbevinden “Ewel die wandeling heeft me deugd gedaan.” En wat later vleien we ons moe maar voldaan in de zetel onder een dekentje, genietend van de warmte binnen. We voelen ons weer in balans.

Voel je je ook een geweldloze rebel? Een van de goede doelen die je via JCSnation kan steunen is Bos+ die bosplantacties en bewustwordingscampagnes organiseert.

Bron: Mo.be 
Wendy Wuyts is een gecertificeerde bosbadgids, milieuwetenschapper, auteur en vrijwilliger bij Robur op Den Eik vzw en bezig aan de opbouw van een collectief van bosbadgidsen.

Foto's zijn genomen tijdens wandeling met mijn gezin in Sint Sixtusbos Poperinge, het MultiMovepad.

#positiefnieuws #joyincaring #bosbadgids #wendywuyts #momagazine #artsenvoorduurzaamheid #bosplus #biodiversiteit