Neem je voeten regelmatig eens onder handen. Make them shine 😍

27-04-2021

Beter elke dag wat TLC voor je dappere stappers dan eens in de maand je EHBO kist uit te halen. Lees hoe je eelt kunt voorkomen....

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze eeltlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.

Eelt is vooral op de bal van de voet en de randen van de hiel en de tenen te vinden. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken

Wat zijn de symptomen van eelt?

Eelt is te herkennen aan de geelachtige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur wat glazig zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan. Eelt is meestal gevoelloos.

Eelt ontstaat als een reactie

op plaatselijke wrijving of druk en
is een natuurlijke bescherming van de onderliggende huid.

Er worden meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven waardoor een opeenhoping van cellen ontstaat.

 

 

Wat veroorzaakt wrijving of druk aan de voetenhuid?

·       Schoenen die te ruim zijn of een te harde, dunne zool hebben.

·       Slippers, wrijving van de hak langs de rand van de slipper

·       Schoenen met hoge hakken,

·       Schoenen zonder sokken,

·       Te kleine sokken,

·       Extreme zweetvoeten,

·       Veel staan of overgewicht.

·       Verkeerde stand van de voeten kan eelt veroorzaken.

 

Hoe voorkom je eelt?

  • Smeer de voeten dagelijks in met een vette crème om de huid zacht te houden en kloven te voorkomen. Ik smeer ’s morgens een laag balsem en trek              meteen mijn katoenen sokken aan. Als ik mijn voeten wat heb verwaarloosd en er eelt dreigt bij te komen dan smeer ik ’s avonds een dikke laag op mijn           voeten en ga slapen met sokken aan. Werkt hetzelfde als met uitgedroogde handen 😉
  • Draag goed passende schoenen en schoenen
  • Loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool
  • Let op je gewicht, dat voorkomt overbelasting van de voeten

Behandeling van eelt

Eelt kan over het algemeen geen kwaad, maar het is niet zo mooi om te zien. Neem voor het verwijderen van eelt eerst een voetbad om de eeltlaag zacht te maken. Maak de voeten droog en haal het overtollige eelt voorzichtig weg met een puimsteentje, eeltvijl of eeltrasp (mensen met diabetes en slecht doorbloede voeten kunnen dit beter niet zelf doen). Verzorg de voeten daarna met een voedende voetcrème.

 

Wat zit er dan in voetencrème?

  • VERMIJD zeker aardolie! Dit vind je terug in de ingrediëntenlijst als parafinnum of vaseline. Meer uitleg in deze blog over aardolie.
  • Wat je ZEKER WEL wilt lezen zijn plantaardige oliën in crèmevorm (waarbij aqua in de laatste helft van je INCI's staan)

 

Lees je UREUM?

Ureum is een lichaamseigen stof die wordt gemaakt door de lever. Het is een reststof van de eiwitstofwisseling die via de nieren in de urine wordt afgevoerd. Ureum wordt daarnaast ook gebruikt in bepaalde processen in het lichaam.

Ureum heeft de eigenschap om water aan te trekken en is o.a. onderdeel van het Natural Moisturizing Factor (NMF) van de bovenste huidlaag, ook wel de opperhuid genoemd.

 Hierdoor wordt het vaak in huidverzorgingsproducten verwerkt die de huid gehydrateerd moeten houden of herstel van uitgedroogde huid

 Ureum is doorgaans veganproof. Wie helemaal zeker wilt spelen, schrijft het merk aan. In principe zou het kunnen gehaald worden uit dierlijke urine maar het wordt tegenwoordig en massa synthetisch gefrabiceerd dat dat hoogst onwaarschijnlijk is. (uit methaan, dizuurstof, distikstof en water)