Doe je je lichaam wel een plezier met een douche?

10-02-2021

Hoe vaak per week ga je onder de 🚿 sproeier? Zeep je je telkens helemaal in? Wat doet dit voor je huid? En hoe werkt die huid eigenlijk?

Net uit het water en je huid is droog?! Huh? 
💦Water dat op de huid blijft liggen verdampt en droogt zo de huid uit.

💨Verdampen? Na een douche moet je de badkamerdeur openzetten omdat het vol hangt met damp, juist? Warm genoeg in de badkamer dus. Wel, je lichaam heeft het even heet. En wat gebeurt er met 💦water dat serieus wordt 🔥opgewarmd? Correct, dat verdampt. 
Er is enkel een waterproof laagje voor ☔binnenkomend vocht, wat niet werkt voor vocht dat uit je huid wilt ontsnappen. Anders zou bv. zweten héél moeilijk worden. Daarom voelt je huid trekkerig nadat je je net hebt gewassen.😨

🛁Als je van badderen houdt, ken je ongetwijfeld de verschrompelde ✋🏻vingertoppen en tenen als je er - net iets te lang - hebt ingezeten 😉 . Of zoals ik, het té heet 🔥hebt laten lopen. 

🌿Van nature houdt de bovenste huidlaag vochtverlies van binnen naar buiten op peil. Hoe? Samenwerking tss huidcellen en vetten die deze aan elkaar binden. Ja, je leest het goed. Vetten. Huideigen natuurlijke vetten zijn goed voor je huid. Onze huid id dus niet hermetisch afgesloten om uitwisseling van stoffen te voorkomen maar monitort in- en uitgaand verkeer. Let dus op wat je smeert onder de douche want verkeerde verzorgingsproducten beschadigen deze werking. Niet alleen de bovenste laag, maar zelfs dieper in je huid. Als je huid zijn job ongemoeid kan doen, voelt die zacht en soepel. Believe you me!

 

Huidflora, know this? Cellen, organismen en vetten/oliën op je huid te vinden. Deze flora hebben we nodig voor de gezondheid van ons velleke. Ongemoeid zoeken ze hun eigen balans. No worries.

Hoe verstoor je de huidflora?
😣Ben je klaar voor deze lijst? hygiënische maatregelen, verkeerde lichaamsverzorging, medicijnen, synthetische kledij, inentingen, ontsmettingsmiddelen, antibiotica, voeding, alcoholgebruik, uv-straling, luchtvervuiling, stress enz.

 

Verkeerde lichaamsverzorging is zeker een belangrijke factor. 

Eerst even verduidelijken wat er kan verstoord worden in de huidflora. Daarvoor moeten we het even hebben over een lichaamsklier die te vaak een negatieve bijklank krijgt. Geheel onterecht want die klieren hebben wel degelijk een functie.  Daar gaat ie.....Talgklieren – die vind je trouwens óveral op je huid terug – scheiden een zo’n broodnodig olieachtig vet af om de beschermende barrière in stand te houden. Olie bestaat voor een (groot) deel uit zuur. Dat is dus de reden waarom onze huid een eerder zure omgeving is. (=lage pH tussen 4 en 5) Dankbaar gebruikt onze huid die natuurlijke zuren om de huidflora in balans te houden. Jullie weten nu beter dan ooit dat er op de huid een hele dierentuin aan gewenste en ongewenste bacteriën huist. Wel, die flora houdt water vast en creëert zo eingelijk natuurlijke vochtinbrengers. (=moisturizers)

Deze wisselwerking probeert de schoonheidsindustrie na te bootsen door producten met ‘natuurlijke zuren’ aan te bieden. Bij verder onderzoek van de ingrediënten, blijkt in te veel gevallen dat er enkel chemisch geproduceerde zuren gebruikt werden. (zie INCI-termen)
Als oplossing voor je huidprobleem stellen ze je dus nog meer rommel voor, die hun eigen producten in eerste instantie wellicht zelf veroorzaakt hebben. Ze hebben je dus 2x te pakken op die manier 😊. 

 

Dat zorgt er voor dat de meeste van ons een vochtarme huid hebben. Als je dit ritueel dus in 'worst case scenario' elke dag herhaalt, heerst er pure chaos inje huidlagen!! Help de balans te herstellen met natuurlijke lichaamsverzorging. En wees gerust, 1 à 2 maal in de week jezelf helemaal inzepen is meer dan genoeg om hygiënisch te zijn. De andere dagen kun je je perfect wassen aan de lavabo met zuiver water of je gewoon afspoelen onder de douche.

 

Wil je zorgeloos de juiste douchegel of zeepbar kiezen voor je huid? Kies met een gerust gemoed in de JCSshop welke douchegel of zeepbar je het meest aanspreekt. Elke leverancier en elk product ondergaat een strenge test vooraleer die in mijn winkel mag liggen. Only the best is good enough!

 

Let nature take care of you 💚💙