Label op JCS goodies

31-03-2020

What's in a label? Wat vertellen die tekentjes op de verpakkingen mij?

Cosmos Organic is een milieulabel. Het label geeft producten aan waarvan een deel van de ingrediënten afkomstig is uit de biologische landbouw.

 

Ingrediënten van de cosmetica moeten voor minimaal 20 procent uit de biologische landbouw afkomstig zijn. Niet-natuurlijke ingrediënten zijn toegelaten als er geen alternatieven zijn. Bij de productie mag slechts een beperkt aantal additieven en verwerkingstechnieken worden gebruikt. Nanomaterialen zijn verboden.

 

Palmolie en hiervan afgeleide producten moeten afkomstig zijn uit biologische landbouw of RSPO gecertificeerd zijn.

 

Het label hanteert strenge normen voor biologische afbreekbaarheid van de producten en de toxiciteit voor het waterleven: hiervoor legt het drempelwaarden op. Ook zijn er criteria die de hoeveelheid verpakking per dosis begrenzen en een verbod op bepaalde verpakkingsmaterialen, zoals pvc. Er is een streng verbod op het gebruik van schadelijke stoffen en schadelijke productieprocessen. Bovendien is er een verbod op ggo's. Er zijn evenwel geen concrete criteria voor de reductie van het verpakkingsafval. Het label biedt geen kwaliteitsstandaarden.

 

Cosmos Organic is geen sociaal label. De ingrediënten hoeven niet fairtrade te zijn.

 

Cosmos Organic besteedt aandacht aan dierenwelzijn. De producten mogen niet getest worden op dieren en de ingrediënten mogen niet afkomstig zijn van dode dieren.